Innovation

EKONOMI

MED OPTIMISM SOM LEDSTJÄRNA

Den legendariske Kinnevik-chefen Jan Stenbeck sa en gång sa att ”teknologi slår alltid politik”. Det var 20 år sedan och han syftade framförallt på avregleringen av marknaderna för TV och mobiltelefoni, där hans företag just hade brutit ny mark. År 2018 står andra marknader inför liknande teknikskiften, och en av dem – finansmarknaden – har en otroligt stor betydelse för samhället.

Men chefen för Nasdaqs nordiska verksamhet, som bland annat innefattar aktiemarknader i sju länder runt Östersjön, räds inte ett teknikskifte.

– Om ny teknologi konkurrerar ut det vi gör idag, så är det förstås bäst om det är vi själva som utvecklat den. Därför satsar vi just nu stort på att utveckla lösningar som ska ligga till grund för morgondagens marknadsplatser, både inom och utanför den finansiella sektorn.

Lauri Rosendahl, som lett Nasdaq Nordic sedan våren 2016 och jobbat på Nasddaq i nio år, har inte gjort sig känd för att rädas förändring. Tvärtom är hans livsmotto optimism

– oavsett vad det gäller. Det spelar alltså ingen roll om utmaningen är disruptiv teknologi, politisk turbulens eller isiga cykelbanor.

Mer om det senare sedan – Innovation Ekonomi & Digitalisering bad Rosendahl utveckla varför Nasdaq, mest känt för att vara en börsoperatör, tycks vara så intresserad av den nuvarande teknikutvecklingen.

Ni kallar er teknikbolag och fintech, men samtidigt är ni i Sverige mest kända för att driva Stockholmsbörsen och den amerikanska Nasdaq-börsen. Hur går den ekvationen ihop?

– Det är nog sant att de festa svenskar skulle placera oss i finansfacket – men det är trots allt i första hand teknik vi sysslar med och faktum är att vi har varit ett fintech-bolag långt innan det begreppet ens existerade. Nasdaq var världens första elektroniska börs när den grundades 1971, och här i Sverige grundade Olof Stenhammar OM (Options- Marknaden) på 1980-talet som på era sätt bröt ny mark. Sedan de båda bolagen gick ihop 2008, har vi på intet sätt bytt strategi, utan tvärtom kunnat återgå mera till våra rötter. Vi utvecklar marknadsteknologi, och med hjälp av den driver vi också våra börser.

Lauri Rosendahl medger att bilden av Nasdaq som finansbolag har gett utmaningar i att locka till sig tillräckligt med talang inom programmering och systemutveckling – där konkurrensen på arbetsmarknaden är enorm.

– Vi konkurrerar främst med andra bolag inom finansiell teknologi. Till exempel Swedbank har sagt att de ska rekrytera 100 personer i månaden, och Goldman Sachs ska tredubbla sin personalstyrka i Stockholm. Sedan har vi förstås de stora tech-jättarna som också dammsuger arbetsmarknaden – Klarna, Spotify, iZettle, osv. Det är framförallt genom att erbjuda en verklig global plattform som Nasdaq hoppas erbjuda en konkurrensfördel för sina anställda. Med huvudkontor i New York, över 5 000 anställda i över 20 länder och en omsättning på över 25 miljarder kronor är man ett globalt multinationellt bolag. Samtidigt är Stockholm bolagets största enskilda kontor, och affärsområdet marknadsteknologi har sitt globala huvudkontor här.

– Ungefär 400 av våra 750 anställda i Frihamnen är systemutvecklare. Och det finns alla möjligheter till en global karriär, och det är nog få andra multinationella bolag som har en så pass stor del av sin utvecklingsverksamhet koncentrerad till Stockholm – de som tror att vi bara driver en aktiebörs och har ett säljkontor här Sverige, har alltså totalt fel.

– Vi föredrar att testa oss fram. Vi har en rad projekt inom blockchain-teknik, många är på konceptstadiet medan andra faktiskt redan är live. I Norden driver vi nu bland annat ett projekt som är tänkt att modernisera den idag väldigt ålderstigna handeln med fondandelar genom att förlägga den på en blockkedja – och i USA har vi faktiskt redan kört OTC-aktiehandel på blockchain, men fortfarande i liten skala än så länge.

Inom området artifi ciell intelligens blev Nasdaqs nordiska börser nyligen först i världen med att ta hjälp av robotar för att underlätta den aktiemarknads övervakning som utförs av bolaget. Systemet, som heter SMARTS, analyserar handelsmönster i realtid på börsen och flaggar misstänkt beteende baserat på ett system som nu lär sig själv.

Ny teknologi till trots, det är i alla fall Stockholmsbörsen för Nasdaq som engagerar mest människor i Sverige och tar upp mest utrymme i dagstidningarnas ekonomisidor.

Och trots hot om handelskrig, Brexit och ett riksdagsval som i skrivande stund skapat ny osäkerhet, är Lauri Rosendahl, även här, optimist.

– Sverige är ett oerhört stabilt land, och det ska mycket till för att det ska gå riktigt illa för oss. Vi har ett närmast unikt företagsklimat som skapat en mängd framgångsrika storföretag de senaste hundra åren, från Ericsson och Atlas Copco till Klarna och Spotify. Samtidigt har vi Gnosjöandan, idag kanske mer känt som startup-scenen, med många tusen mindre bolag som bidrar till ekonomin och skapar nya jobb. Att spå framtida börskurser eller ge aktietips hör inte till en börschefs arbetsuppgifter, men Lauri vågar sig ändå på att ge ett investeringstips

– Framtiden är grön och mera hållbar. Jag vet – det har sagts så många gånger av så många människor, inklusive mig, men vissa saker är faktiskt värt att tjata om.

Rosendahl räknar upp en rad olika initiativ Nasdaq gjort med syfte att göra de Nordiska finansmarknaderna mer hållbara: en hållbarhetsguide för noterade bolag, världens näst största marknad för hållbara och gröna obligationer och nu senast en hållbar version av det tunga svenska indexet OMXS30. Men hans fäbless för hållbarhet sträcker sig utanför börshuset i Frihamnen – sin bil har han ersatt med en elcykel, men det hindrar honom inte från att ta sig till jobbet i hög hastighet. Till hans kollegors stora oro.

– Det har väl hänt några gånger att jag slagit mig i vinterhalkan – men jag har en Hövding -hjälm så jag känner mig ändå trygg. De är dessutom noterade hos oss, så varje gång jag löser ut en, bidrar jag positivt till deras börskurs, det är åtminstone så jag ser det.

 

Share This Post :